Proiect sustinut de SINDICATUL NATIONAL AL POLITISTILOR LOCALI "SEMPER LEX"

Acum este Lun Sep 28, 2020 4:25 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: refuzul de legitimare
MesajScris: Dum Ian 25, 2015 9:25 pm 
Salut.vreau sa-mi spuneti va rog politistii locali cu atributii in domeniul circulatiei pot sactiona un cond auto daca refuza sa se legitimeze la OUG 195 sau numai la L61?


Sus
  
 
 Subiectul mesajului: Re: refuzul de legitimare
MesajScris: Mar Ian 27, 2015 1:01 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Apr 18, 2013 1:33 pm
Mesaje: 34
Daca ai date ori indicii temeinice ca persoana care refuza legitimarea este chiar proprietarul auto, il sanctionezi direct pe legea 61/1991. Cel mai bine este sa faci adresa scrisa catre proprietar, sa comunice in scris ori sa se prezinte la sediul vostru pentru clarificarea unor aspecte de serviciu (de genul cine a condus auto care in data de... a oprit,... stationat neregulamentar, .... a patruns pe interzis,...etc). Ii oferi un termen rezonabil pentru a face asta (institutia mea ofera 5 zile lucratoare), apoi in functie de situatie il sanctionezi pe proprietar sau pe cel care reiese ca ar fi condus acel auto. Indiferent de situatie, il vei sanctiona pe legea 61/1991, atributiile politistului local pe partea de circulatie rutiera ii confera dreptul de a sanctiona la OUG 195/2002 numai pentru opriri, stationari, parcari neregulamentare si acces interzis, pentru masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, si pentru incalcarea normelor rutiere de catre pietoni, biciclisti si vehicule cu tractiune animala. De asemenea constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala, in zona rezidentiala, in parcuri si zone de agrement, precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap. Astea le poti gasi cu usurinta in art. 7 din legea 155/2010. Salutare !


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: refuzul de legitimare
MesajScris: Mar Ian 27, 2015 12:19 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2014 9:50 pm
Mesaje: 58
Solutia legala pt un conducator auto ce iti rade in nas:
Drepturile si obligatiile politistului local
Art.20
f) sa foloseasca forta, in conditiile legii, proportional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia, in cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat in exercitarea atributiilor de serviciu;
g) sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala;
h) sa conduca la sediul politiei locale sau al unitatilor/structurilor teritoriale ale Politiei Romane pe cei care prin actiunile lor pericliteaza integritatea corporala, sanatatea sau viata persoanelor, ordinea publica ori alte valori sociale, precum si persoanele suspecte de savarsirea unor fapte ilegale, a caror identitate nu a putut fi stabilita in conditiile legii. Verificarea situatiei acestor categorii de persoane si luarea masurilor legale, dupa caz, se realizeaza in cel mult 12 ore din momentul depistarii, ca masura administrativa.
Cum se face practi?
-Va rog sa poftiti in afara vehiculului si sa ma insotiti la sediul politiei.
-"Nu merg nicaieri"
(Ii deschizi portiera autovehiculului si ii spui: Va rog sa ma insotiti sau voi folosi forta.
Nu ati invatat asta la scoala?
Nu ati invatat ca in momentul in care nu opreste la semnal un conducator auto se prezuma ca are ceva mult mai rau de ascuns si te pui in urmarirea lu (in prealabil anunti dispeceratul).

_________________
Protejaza si deserveste.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: refuzul de legitimare
MesajScris: Mar Ian 27, 2015 5:40 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Apr 18, 2013 1:33 pm
Mesaje: 34
Stimate domn ARP, nu stiu ce curs ori scoala ati facut domnia voastra, dar ii sfatuiti foarte prost pe colegii de la Circulatie Rutiera. In niciun caz, politistii locali cu atributii pe Circulatie Rutiera nu au dreptul de a utiliza forta asupra unui conducator auto, care s-a baricadat, de exemplu in autoturismul sau si refuza sa iasa, ori sa se legitimeze. Cu atat mai mult, politistii locali nu au dreptul, daca conducatorul auto nu raspunde la semnalele acestora de a se opri, strict pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei pe drumurile publice, de a-l urmari, bloca si extrage cu forta din auto. Ceea ce ati descris domnia voastra mai sus este de domeniul fantasticului. Una este sa aplici forta asupra unui cetatean care circula pedestru pe un drum public si nu raspunde apelurilor repetate ale politistului local care-l intercepteaza si alta e sa incepi urmarirea unui conducator auto care nu s-a supus somarii politistului local de a se opri , care este in afara atributiilor acelui politist local.
Practic, situatiile in care un conducator auto nu se supune somarii politistului local de a opri, conduc la doua aspecte :
- a) cetateanul este ciufut, ranchiunos, si-a furat-o in alte ocazii de la politia locala si crede ca el cunoaste legislatia tot atat de bine ca si politistul local, sperand sa gaseasca o portita pentru a scapa de o noua amenda. In cazul asta aplicam legea 61/1991. Unde este cazul, cu adresa scrisa pentru aflarea datelor conducatorului auto, apoi sanctiune clara pe legea 61/1991.
- b) sunt indicii temeinice ca persoana in cauza a savarsit o fapta sau se pregateste sa comita o fapta de natura infractionala. In asemenea situatii nu pornim in urmarirea autovehiculului in cauza, ci anuntam de indata organelor abilitate, datele cu privire la aspectele de incalcare a legii, altele decat cele stabilite in competenta noastra, de care am luat la cunostinta cu ocazia indeplinirii misiunilor si activitatilor specifice, conform art. 2 alin. 2 si alin. 4 din legea 155/2010.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: refuzul de legitimare
MesajScris: Mar Ian 27, 2015 8:00 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2014 9:50 pm
Mesaje: 58
Domnul criss. Atunci explicati-mi si mie de ce oare pentru nerespectarea semnalelor politistului rutier se iau dupa persoana respectiva acei "fraieri" din politia nationala?
Poate omu e ciufut si nu doreste sa opreasca... E asa motiv mare sa urmaresti pe cineva cu masina de politie cand oricum fapta savarsita de acesta e o amarata de contraventie???
Culmea este ca eu am intrebat punctual cand am fost in scoala ce as putea sa fac...Daca legiuitorul dorea ca doar cei de la OP sa aiba girofar si lumini albastre ( gen sa ai prioritate...sa opresti autovehicule si alte alea) cred ca ar fi mentionat asta. Dumneavoastra procedati exact cum considerati. Faceti-va meseria din pix. Si pana una alta recititi art. 20 din 155/2010 care se refera la politistul local nu la OP si atat. Va doresc o seara placuta.

_________________
Protejaza si deserveste.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: refuzul de legitimare
MesajScris: Mar Ian 27, 2015 9:02 pm 
Am inteles in mare parte.eu m-am referit la faptul daca constat o contraventie la regimul rutier gen oprire nwregulamentara si refuza sa se legitimeze as putea sa-l sanct pe Oug 195 pt refuz de legitimare...oricum ar trebui schimbat codul rutier sa fim trecuti si noi in el cum este in toata lumea asta!!!


Sus
  
 
 Subiectul mesajului: Re: refuzul de legitimare
MesajScris: Mar Ian 27, 2015 10:52 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mar Apr 08, 2014 1:00 pm
Mesaje: 95
Chris ,"Unde este cazul ,cu adresa scrisa pentru aflarea datelor conducatorului auto ,apoi sanctiune clara pe legea 61/1991."
Aceasta procedura se cheama >Comunicare< si se aplica in baza OUG195. Este adevarat ca are ca termen obligatoriu 5(cinci) zile prin care proprietarul ce reiese din Baza de Date Auto este obligat sa comunice cui a intrebuintat auto...dar se refera la partea de circulatie rutiera. S-a gasit o combinatie prin care, probabil ii dati la refuz de legitimare pe L61/91. Da ,este o solutie !


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: refuzul de legitimare
MesajScris: Mie Ian 28, 2015 1:55 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Apr 18, 2013 1:33 pm
Mesaje: 34
Stimabile ARP, la ISOP ni s-a spus ca nu avem dreptul de a urmari pe cineva cu autospeciala de serviciu. Ce faci daca respectivul nu opreste? Ai tu dreptul de a organiza filtre? Ai tu dreptul ca politist local sa inchizi o artera de circulatie ? Sa o blochezi ? Politistii rutieri din cadrul MAI au acest drept, motiv pentru care "fraierii" de la nationala pornesc in urmarirea celor ce refuza sa opreasca la semnalele lor.
Ce inseamna utilizarea fortei ? Sa nu credeti ca nu am citit acel articol indicat de dumneavoastra. Utilizarea mijloacelor din dotare (baston, tomfa, spray iritant lacrimogen, catuse, electrosocuri, caini de serviciu) asupra persoanelor care refuza sa mearga de bunavoie la cea mai apropiata unitate de politie, pentru stabilirea datelor de identificare, impotriva persoanelor care ameninta politistii locali, impotriva grupurilor de persoane care se dedau la fapte antisociale asa cum sunt descrise la art. 24 (2) din legea 155/2010. Daca respectivul se blocheaza in masina si nu puteti sa-l scoateti (cum bine ati descris dvs. la inceput) cum procedati ? Pentru o banala contraventie (refuz de legitimare) aveti dreptul sa spargeti geamul portierei si sa-l extrageti din auto? V-au predat asta la curs la masuri tactice politienesti ? Eu zic ca nu ! Din nefericire, in materie de rutiera suntem limitati si cred ca ar trebui sa ne concentram eforturile pentru clarificarea acestui aspect, respectiv includerea denumirii politiei locale in urmatoarea modificare a OUG 195/2002.
@Vizitator, daca esti aceeasi persoana cu andreibv, eu cred ca sunt stipulate destul de clar sanctiunile ce pot fi aplicate de politistul local cu atributii la circulatie rutiera.
@Andrei, nu lucrez la Rutiera ci la OP, singura mea interactiune "de serviciu" cu persoanele ce conduc autovehicule se face in urma sesizarilor privind ocuparea/blocarea abuziva a vreunui loc de parcare de resedinta, conform H.C.G.M.B. 124/2008. In asemenea situatii facem adresele de care pomeneam mai sus, in care invitam proprietarii auto sa se prezinte la sediul nostru pentru clarificarea unor aspecte de serviciu, ori sa ne comunice in scris datele celor care le-au condus autovehiculele. Noi invocam in adresa prevederile art. 2, pct. 31 din legea 61/1991.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: refuzul de legitimare
MesajScris: Mie Ian 28, 2015 3:12 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2014 9:50 pm
Mesaje: 58
Scosul cu forta din auto in care conducatorul auto se blocheaza nu il practica nici cei de la romana. E vid legislativ...opinia profesorilor si de rutiera si de tactica politieneasca de la Slatina a fost ca nu poti apela la distrugerea bunului ( geam masina) pentru a il extrage din auto. Forta poate fi folosita doar impotriva persoanelor...cat despre urmarire ni s-a explicat ca e mai bine sa pastram contactul vizual si sa ii transmitem mesaje oprire iar in caz de neconformare sa asteptam sprijinul politiei. Daca acesta devine pericol pentru alte persoana (urca pe trotuar, trece pe la trecerile de pietoni cu viteza , trece pe rosu, etc.) putem chiar ajunge la uz de arma ( avem drept sa folosim arma impotriva persoanelor, bunurilor si animalelor).

_________________
Protejaza si deserveste.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: refuzul de legitimare
MesajScris: Mie Ian 28, 2015 12:37 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Mar Noi 27, 2012 1:08 pm
Mesaje: 138
ARP are dreptate, procedurile spun: Anunti Dispeceratul si acesta colaboreaza cu cel de la nationala, pleci in urmarire cu semnale acustice si luminoase, pastrezi contact vizual, comunici continuu Dispeceratului pozitia si alte coordonate, te incadrezi in mers cat mai aproape de linia marcajullui central al starzii.
Organizarea filtrelor este treaba nationalei si nu implica organizare din partea noastra, noi doar comunicam situatia si daca suntem solicitati la sprijin actionam cu alte echipaje.

_________________
“Sa nu te temi niciodata de umbre. Ele nu inseamna altceva decat ca prin apropiere straluceste o lumina.”
Ruth E. Renkel


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 38 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron

[ Time : 0.039s | 13 Queries | GZIP : Off ]