Proiect sustinut de SINDICATUL NATIONAL AL POLITISTILOR LOCALI "SEMPER LEX"

Acum este Mie Ian 23, 2019 10:05 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Vin Iun 21, 2013 9:59 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Mar Noi 27, 2012 1:08 pm
Mesaje: 138
Imagine
L155/2010
Art. 34
Drepturile salariale ale personalului politiei locale se stabilesc potrivit prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al primarului general al municipiului Bucuresti.

Art. 35
In afara drepturilor salariale prevazute la art. 34, politistul local mai are dreptul si la:
a) decontarea cheltuielilor de transport in cazul deplasarii in interesul serviciului;
b) incadrarea activitatii in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii;
c) asigurarea de catre consiliul local al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, a asistentei juridice a politistului local pentru fapte savarsite de acesta in exercitarea, potrivit legii, a atributiilor de serviciu, in conditiile stabilite prin regulamentul de organizare si functionare a politiei locale;
d) asigurarea despagubirilor de viata, de sanatate si de bunuri in conditiile stabilite prin Regulamentul-cadru de organizare si functionare a politiei locale si in limita bugetului aprobat de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Art. 36
In cazul decesului unui politist local in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se acorda familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dupa caz, un ajutor suplimentar de deces egal cu 3 salarii de baza avute la data decesului.

Art. 37
(1) In exercitarea atributiilor de serviciu, politistul local beneficiaza de protectie speciala, in conditiile legii, similara cu a politistului din cadrul Politiei Romane.
(2) Politistul local si membrii familiei sale au dreptul la protectie, in conditiile legii, din partea structurilor specializate ale statului fata de amenintarile sau violentele la care ar putea fi supusi ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.

HGR1332/2010
Art. 66
(1) Politistii locali au dreptul la despagubiri de viata, de sanatate si de bunuri, pentru daunele suferite in exercitarea atributiilor de serviciu.
(2) Asigurarea despagubirilor prevazute la alin. (1) implica acordarea unor sume de bani pentru politistii locali sau, in cazul decesului, pentru familiile acestora, in situatia producerii riscurilor specifice activitatii de politie locala.

Art. 67
(1) Despagubirile se acorda, in limita bugetului aprobat de consiliile locale/Consiliul General al Municipiului Bucuresti, pentru urmatoarele categorii de riscuri:
a) ranirea politistului local;
b) invaliditate de gradul I;
c) invaliditate de gradul II;
d) invaliditate de gradul III;
e) deces;
f) prejudicii aduse bunurilor.
(2) In sensul alin. (1), termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) politist local ranit — politistul local supus in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, independent de vointa lui, efectelor unor cauze vatamatoare, in urma carora ii este afectata integritatea anatomica si/sau functionala a organismului;
b) politist local invalid — politistul local ranit clasat inapt pentru indeplinirea atributiilor de serviciu de catre comisiile de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca;
c) politist local decedat — politistul local care si-a pierdut viata in urma unui accident, in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu;
d) bun — constructii cu destinatia de locuit pentru politist si familia sa, precum si anexele acestora, vehicule aflate in proprietatea sau folosinta politistului.

Art. 68
(1) Despagubirile acordate in situatia producerii riscului prevazut la art. 67 alin. (1) lit. a) acopera, in limita bugetului aprobat de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti, toate cheltuielile legate de:
a) tratamentul in tara sau in strainatate, in cazul in care acesta nu poate fi efectuat in tara;
b) tratamentul de recuperare in unitati medicale din tara sau din strainatate;
c) protezele, ortezele si alte dispozitive medicale de profil din tara sau din strainatate;
d) transportul dus-intors pana la/de la unitatea medicala care va asigura efectuarea tratamentului, atat pentru politistul local, cat si pentru insotitor, cand situatia o impune.
(2) In situatia producerii si a unuia dintre riscurile prevazute la art. 67 alin. (1) lit. b)—d), politistului local i se acorda, in limita bugetului aprobat de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti, si despagubiri in suma de pana la:
a) 10.000 euro, echivalentul in lei la data platii — pentru invaliditate de gradul I;
b) 8.000 euro, echivalentul in lei la data platii — pentru invaliditate de gradul al II-lea;
c) 6.000 euro, echivalentul in lei la data platii — pentru invaliditate de gradul al III-lea.
(3) Despagubirea acordata in situatia producerii riscului prevazut la art. 67 alin. (1) lit. e) consta intr-o suma de pana la 20.000 euro, echivalentul in lei la data platii, si se plateste familiei politistului local decedat.
(4) Despagubirea acordata in situatia producerii riscului prevazut la art. 67 alin. (1) lit. f) nu poate depasi suma necesara pentru aducerea bunului in starea initiala sau inlocuirii acestuia in caz de distrugere.

Art. 69
(1) Despagubirile acordate in baza prezentului regulament-cadru constituie forme de sprijin cu destinatie speciala.
(2) Despagubirile prevazute la art. 68 se acorda pentru fiecare eveniment asigurat in parte.
(3) Despagubirile prevazute la art. 68 alin. (4) nu se acorda in cazul in care prejudiciul prevazut la art. 67 alin. (1) lit. f) este acoperit partial sau in totalitate ca urmare a existentei unei asigurari in sistemul privat.

Art. 70
Pentru toate sumele de bani platite ca despagubiri in temeiul prezentului regulament-cadru, autoritatile administratiei publice locale vor initia demersuri pentru recuperarea sumelor platite de la persoanele care se fac vinovate de producerea prejudiciilor.

_________________
“Sa nu te temi niciodata de umbre. Ele nu inseamna altceva decat ca prin apropiere straluceste o lumina.”
Ruth E. Renkel


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Vin Iul 12, 2013 10:44 pm 
un politist care a fost lovit pe trecerea de pietoni iar accidentul a fost incadrat ca accident de munca poate fi despagubit daca doar a fost ranit ?

PS chiar e necesar codul de conformare pt fiecare reply ?


Sus
  
 
 Subiectul mesajului: Re: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Sâm Iul 13, 2013 4:34 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mie Noi 28, 2012 10:04 am
Mesaje: 31
Localitate: :)
Puteti sa dati mai multe detalii referitoare la caz? Ce inseamna 'doar a fost ranit'? (in zile de spitalizare). Ati citit postarea anterioara (art.66-68)? Intrebarea are vreo legatura cu cazul din Tulcea?

_________________
“Obstacles are those frightening things you see when you take your eye off the target.” Curt Carlson


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Dum Iul 14, 2013 9:19 pm 
eyes scrie:
Puteti sa dati mai multe detalii referitoare la caz? Ce inseamna 'doar a fost ranit'? (in zile de spitalizare). Ati citit postarea anterioara (art.66-68)? Intrebarea are vreo legatura cu cazul din Tulcea?


da este cazul de la Tulcea . numarul de zile de spitalizare cred ca este 7 cu foarte mult noroc pentru baiat (revin cu date exacte ) . vreau sa stiu in ce masura politistul local poate primi de unele beneficii materiale fie din partea firmei de asigurari / partii vinovate / autoritatea locala (in baza articolelor de mai sus)


Sus
  
 
 Subiectul mesajului: Re: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Lun Iul 15, 2013 1:09 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mie Noi 28, 2012 10:04 am
Mesaje: 31
Localitate: :)
Despagubirile materiale ce se pot acorda in urma accidentelor rutiere sunt reglementate si de Codul Civil conform caruia persoana este indereptatita sa beneficieze de despagubiri pentru efectuarea unor cheltuieli spitalicesti, de transport etc.

Solicitarea despagubirilor poate fi, si de regula este, formulata in cadrul procesului penal deschis pentru tragerea la raspundere a persoanei vinovate de accident (in cazul de fata soferul fiind cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, banuiesc). Pentru stabilirea despagubirilor se iau in calcul zilele de ingrijiri medicale acordate (care nu intotdeauna corespund cu nr. de zile de spitalizare, de regula le depasesc pe cele din urma) si cheltuielile aferente, practic, cheltuielile facute cu actiunile legate de vindecarea victimei (tot ceea ce se poate concretiza intr-o chitanta care poate fi prezentata ca dovada in instanta). Se pot pretinde si cheltuieli cu bunurile distruse dar si despaguribi morale - pentru suferinta unei interventii medicale, spre exemplu.

Conform legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, toti conducatorii auto sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA). In orice proces penal generat de pagube materiale, vatamari sau decese produse ca urmare a unui accident de circulatie este obligatoriu de introdus in cauza firma de asigurare care a eliberat polita. Daca autoturismul nu este asigurat, se introduce in cauza fondul de protectie a victimelor strazii. Rostul lor este de a plati despagubirile la care va fi obligat cel vinovat de producerea accidentului.

Acum, in cazul de fata fiind vorba de o persoana aflata in exercitarea atributiilor de serviciu implicata intr-un accident, care in baza dosarului de cercetare este incadrat ca accident de munca, in conformitate cu art. 68 (din H.G.1332/2010)
(1) Despagubirile acordate in situatia producerii riscului prevazut la art. 67 alin. (1) lit. a) (n.r. ranirea politistului) acopera, in limita bugetului aprobat de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti, toate cheltuielile legate de:
a) tratamentul in tara sau in strainatate, in cazul in care acesta nu poate fi efectuat in tara;
b) tratamentul de recuperare in unitati medicale din tara sau din strainatate;
c) protezele, ortezele si alte dispozitive medicale de profil din tara sau din strainatate;
d) transportul dus-intors pana la/de la unitatea medicala care va asigura efectuarea tratamentului, atat pentru politistul local, cat si pentru insotitor, cand situatia o impune.
si in conformitate cu art.70 , din aceeasi hotarare, „Pentru toate sumele de bani platite ca despagubiri in temeiul prezentului regulament-cadru, autoritatile administratiei publice locale vor initia demersuri pentru recuperarea sumelor platite de la persoanele care se fac vinovate de producerea prejudiciilor.”

despagubirile pot fi acordate de catre adimistratia publica locala coform si in limita celor prevazute in hotarare insa urmand ca aceasta sa-si recupereze suma platita de la persoana vinovata de producerea prejudiciului.

(Interesant este in ce masura Consiliul Local Tulcea a alocat/stabilit sume in vederea despagubirilor).

Recomand colegului din Tulcea sa consulte un specialist in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru a lua cea mai buna decizie.

_________________
“Obstacles are those frightening things you see when you take your eye off the target.” Curt Carlson


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Mie Iul 17, 2013 9:59 pm 
cel mai simplu ar fi sa se constituie parte civila in dosarul penal deschis de politia rutiera ca urmare a accidentului .

cat despre autoritatile locale nu e cazul .

un raspuns care m-a surprins placut . iti multumesc


Sus
  
 
 Subiectul mesajului: Re: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Joi Iul 18, 2013 10:36 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mie Noi 28, 2012 10:04 am
Mesaje: 31
Localitate: :)
Ma bucur daca v-am fost de folos...

_________________
“Obstacles are those frightening things you see when you take your eye off the target.” Curt Carlson


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Joi Iul 18, 2013 11:06 am 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Mar Noi 27, 2012 1:08 pm
Mesaje: 138
As adauga faptul ca acest accident se incadreaza ca accident de munca, institutia prin serviciul juridic trebuie sa deschida actiune in instanta pentru recuperarea sumelor cheltuite cu lucratorul, sa le recupereze de la persoana vinovata.
Trebuie vazut daca nu cumva a fost accidentat cu intentie, in acest caz incadrarea poate fi tentativa de omor/ultraj.
De asta tin sa subliniez ca trebuie sa fi sub protectia unui sindicat.Am sa explic ca nici institutia nu se simte bine in asemenea situatii, accidentul de munca este considerat un fapt foarte grav, urmeaza controale pe linie de munca, inspectori ai muncii, procuror, dupa caz...si atunci fiti convinsi ca pentru a nu gasi nereguli: Timp depasit de lucru, nerespectarea liberelor de drept, conditiile, echipamentul, protectia muncii, amestecarea serviciilor paza, O.P. cu Serviciul Circulatie etc, institutia are interesul sa acopere situatia.
Sub presiunea sindicatului aceste lucruri demareaza fara nicio problema.

_________________
“Sa nu te temi niciodata de umbre. Ele nu inseamna altceva decat ca prin apropiere straluceste o lumina.”
Ruth E. Renkel


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Vin Mar 07, 2014 7:26 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Mar 07, 2014 3:19 pm
Mesaje: 1
am si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta
-cum ramane cu sporul de dispozitiv , putem beneficia de el si care este cadrul legal
VA MULTUMESC


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: salarizare, alte drepturi
MesajScris: Sâm Mar 08, 2014 3:15 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Iul 06, 2013 8:51 pm
Mesaje: 48
Toate demersurile trimit la legea 155/2010 si HGR1332, acolo este prevazut sistemul de salarizare si alte drepturi, L 155 trimite la L 188 a functionarilor publici. Sporul de dispozitiv ca si norma de hrana sunt respinse pe motiv ca nu suntem mentionati in acele legi. In unele unitati se acorda pana sunt contestate de prefect, Curtea de Conturi iar in unele cazuri nu le contesta nimeni.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron

[ Time : 0.039s | 13 Queries | GZIP : Off ]