Proiect sustinut de SINDICATUL NATIONAL AL POLITISTILOR LOCALI "SEMPER LEX"

Acum este Lun Sep 25, 2023 8:18 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Concurs, statut, scolarizare
MesajScris: Joi Apr 23, 2015 6:33 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Mar Noi 27, 2012 1:08 pm
Mesaje: 137
L155/2010 Capitolul IV - Statutul personalului politiei locale


Art. 14
(1) Personalul politiei locale este compus din:
a) functionari publici care ocupa functii publice specifice de politist local;
b) functionari publici care ocupa functii publice generale;
c) personal contractual.
(2) Pot ocupa functii publice specifice de politist local functionarii publici care indeplinesc atributii de natura celor prevazute la art. 6, cu exceptia art. 6 lit. h), si la art. 7—11.
(3) Personalul din cadrul politiei locale care indeplineste atributiile prevazute la art. 6 lit. h) are statut de personal contractual.
(4) Incadrarea in clase si pe grade profesionale a functiei publice specifice de politist local se face conform prevederilor referitoare la functiile publice generale din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


(2) Politistul local este investit cu exercitiul autoritatii publice, pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor si a indatoririlor de serviciu, in limitele competentelor stabilite prin lege, si beneficiaza de dispozitiile legii penale cu privire la persoanele care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat.

Art. 18
(1) Dupa numirea in functie, politistii locali care au atributii in domeniul ordinii si linistii publice, precum si cei cu atributii in domeniul circulatiei rutiere, proveniti din structurile politiei comunitare sunt obligati ca, in termen de 5 ani, sa urmeze un program de formare initiala organizat intr-o institutie de invatamant din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
(2) Dupa numirea in functie, politistii locali care au atributii in domeniul ordinii si linistii publice, precum si cei cu atributii in domeniul circulatiei rutiere, selectionati ulterior operationalizarii structurilor politiei locale, in conditiile art. 3 alin. (1), precum si cei selectionati in vederea incadrarii posturilor structurilor de politie locala infiintate in conditiile art. 3 alin. (2) sunt obligati ca, in termen de un an, sa urmeze un program de formare initiala organizat intr-o institutie de invatamant din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) si (2) politistii locali care provin din structurile de ordine si siguranta publica ale Ministerului Administratiei si Internelor, precum si cei care au urmat un program de pregatire initiala intr-o institutie de invatamant din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
(4) Durata programelor de formare prevazute la alin. (1) si (2) este de minimum 3 luni.
(5) Finalizarea programelor de formare prevazute la alin. (1) si (2) se face prin examen de absolvire, conform planului de invatamant. In urma promovarii examenului, politistii locali obtin un certificat de absolvire eliberat, in conditiile legii, de catre institutia organizatoare.
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca, dupa expirarea perioadei de 5 ani prevazute la alin. (1), respectiv a celei de un an prevazute la alin. (2), politistul local nu a absolvit programul de formare initiala, acesta este eliberat din functia publica.
(7) Contravaloarea cheltuielilor de scolarizare individuale ale politistilor locali aferente programelor de formare prevazute la alin. (1) si (2) se suporta din bugetul politiei locale sau din bugetul local, dupa caz.
(8) Modul de organizare a programelor de formare prevazute la alin. (1) si (2) si structura programelor de invatamant se stabilesc prin Regulamentul-cadru de organizare si functionare a politiei locale.
(9) Formarea profesionala a personalului cu atributii in domeniul pazei bunurilor si a obiectivelor de interes local se realizeaza in conditiile Legii nr. 333/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(10) Conditiile de incadrare pentru personalul din compartimentele responsabile cu protectia mediului si activitatea comerciala, precum si a personalului cu atributii de control pe linia disciplinei in constructii se stabilesc prin regulamentul propriu de organizare si functionare, pe baza prevederilor legale in domeniu si ale Regulamentului-cadru de organizare si functionare a politiei locale.

HG1332/2010 Regulament
Art. 11
(1) Institutiile de specialitate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor in care se desfasoara programe de formare initiala prevazute la art. 18 alin. (1) si (2) din Legea nr. 155/2010, numarul cursantilor si perioadele in care se realizeaza aceste programe de formare initiala, precum si cuantumul cheltuielilor de scolarizare/cursant se stabilesc anual prin ordin al ministrului administratiei si internelor.
(2) Pentru stabilirea cadrului organizatoric prevazut la alin. (1), structura Ministerului Administratiei si Internelor cu atributii in relatia cu comunitatile locale centralizeaza propunerile institutiilor beneficiare si prezinta la structura centrala de pregatire de la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor repartizarea numerica si pe judete a acestor solicitari.
(3) Programele de formare initiala sunt structurate pe module, parcurse prin cursuri la zi cu durata de 3 luni.
(4) Pentru functiile publice de conducere, in programele de studiu se prevede obligatoriu un modul de management, cu durata de minimum 30 de ore.
(5) Institutiile de specialitate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor stabilite potrivit alin. (1) constituie seriile de pregatire a cursantilor, in baza solicitarilor institutiilor beneficiare transmise acestora de catre structura centrala de pregatire, in limita numarului de locuri, in ordinea transmiterii cererilor.
(6) Pentru a se constitui o grupa de studiu in cadrul seriei de pregatire este necesar un numar minim de 15 cursanti. In situatia in care nu se poate constitui nicio grupa in cadrul seriei de pregatire, precum si in situatia in care numarul inscrierilor depaseste numarul de locuri aprobat, cei inscrisi se redistribuie la alte institutii organizatoare, in limita numarului de locuri prevazut pentru acestea, cu acordul institutiilor beneficiare.
(7) Finalizarea programelor de formare se face prin examen de absolvire, conform planului de invatamant.
(8) Examenul de absolvire a programelor de formare initiala se sustine in fata unei comisii numite prin dispozitie a sefului sau ordin al comandantului institutiei organizatoare, dupa caz. Comisia este constituita din 2 sau 3 specialisti din afara institutiei organizatoare si 1—3 reprezentanti ai acesteia care au organizat programul de formare profesionala. La examen pot asista si reprezentanti ai beneficiarilor programelor de formare profesionala care au delegatie solicitata in acest sens si eliberata de catre structura de specialitate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
(9) In urma promovarii examenului, politistii locali obtin un certificat de absolvire eliberat in conditiile legii de catre institutia organizatoare de specialitate, cu mentionarea competentelor profesionale dobandite, cuantificate in credite transferabile. Certificatele de absolvire sunt tiparite cu antetul Ministerului Administratiei si Internelor si au regimul prevazut de lege pentru documentele de studii.

Art. 12
Politistii locali care promoveaza programele de formare initiala prevazute la art. 11 alin. (1) incheie un angajament de serviciu prin care se obliga sa lucreze in politia locala o perioada de cel putin 5 ani de la data promovarii examenului.

Art. 13
(1) La numirea in functia publica, functionarii publici din politia locala depun juramantul de credinta prevazut de Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Refuzul depunerii juramantului prevazut la alin. (1) se consemneaza in scris si atrage revocarea actului administrativ de numire in functia publica, in conditiile legii.
(3) Juramantul de credinta este semnat de catre functionarul public din politia locala in doua exemplare, unul pastrandu-se la dosarul personal, iar cel de-al doilea se inmaneaza semnatarului.

_________________
“Sa nu te temi niciodata de umbre. Ele nu inseamna altceva decat ca prin apropiere straluceste o lumina.”
Ruth E. Renkel


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Concurs, statut, scolarizare
MesajScris: Joi Apr 23, 2015 7:50 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2014 9:50 pm
Mesaje: 53
Termenul a fost modificat de la 5 la 6 ani intrucat prin og 2 din 2015 a fost modificata legea 155/2010 pe de-o parte acordand posibilitatea acordarii normei de hrana intregului personal al politiei locale pe de alta parte modificand termenul prevazut de art. 18 din 5 in 6 ani.

Ordonanţa de urgenţă nr. 2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri
Art. XXI. -
Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 339 din 8 mai 2014, cu completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 18, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

(1) După numirea în funcţie, poliţiştii locali care au atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi cei cu atribuţii în domeniul circulaţiei rutiere, proveniţi din structurile poliţiei comunitare, sunt obligaţi ca, în termen de 6 ani, să urmeze un program de formare iniţială organizat într-o instituţie de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.”
2. La articolul 351, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

(1) Autorităţile administraţiei publice locale pot acorda în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, norma de hrană personalului poliţiei locale conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

_________________
Protejaza si deserveste.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Concurs, statut, scolarizare
MesajScris: Vin Apr 24, 2015 7:41 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Mar Noi 27, 2012 1:08 pm
Mesaje: 137
ARP scrie:
Termenul a fost modificat de la 5 la 6 ani intrucat prin og 2 din 2015 a fost modificata legea 155/2010 pe de-o parte acordand posibilitatea acordarii normei de hrana intregului personal al politiei locale pe de alta parte modificand termenul prevazut de art. 18 din 5 in 6 ani.

Ordonanţa de urgenţă nr. 2/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi alte măsuri
Art. XXI. -
Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 339 din 8 mai 2014, cu completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 18, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

(1) După numirea în funcţie, poliţiştii locali care au atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi cei cu atribuţii în domeniul circulaţiei rutiere, proveniţi din structurile poliţiei comunitare, sunt obligaţi ca, în termen de 6 ani, să urmeze un program de formare iniţială organizat într-o instituţie de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.”
2. La articolul 351, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

(1) Autorităţile administraţiei publice locale pot acorda în limita bugetului aprobat, prin hotărâre a consiliului local, norma de hrană personalului poliţiei locale conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

@ARP, foarte corecta observatie dar irelevanta deoarece modificarea ajuta pe cei incadrati, pentru noii incadrati ramane tot termenul de 1 an pentru parcurgerea stagiului.

_________________
“Sa nu te temi niciodata de umbre. Ele nu inseamna altceva decat ca prin apropiere straluceste o lumina.”
Ruth E. Renkel


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Concurs, statut, scolarizare
MesajScris: Vin Apr 24, 2015 8:40 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2014 9:50 pm
Mesaje: 53
Nu prea mi se pare irelevant faptul ca aprox 1000 politisti locari op si rutiera urmau sa fie eliberati din functie in cazul nemodificarii legii.

_________________
Protejaza si deserveste.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Concurs, statut, scolarizare
MesajScris: Vin Apr 24, 2015 9:06 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Mar Noi 27, 2012 1:08 pm
Mesaje: 137
ARP scrie:
Nu prea mi se pare irelevant faptul ca aprox 1000 politisti locari op si rutiera urmau sa fie eliberati din functie in cazul nemodificarii legii.


Este valabil celor ce provin din Politia "Comunitara", deci o derogare pentru cei angajati deja. Cei noi incadrati (dupa aparitia L155/2010) nu beneficiaza deoarece ei au termen 1 (un an)...deci irelevant, pentru ca modificarea nu-i ajuta pe cei incadrati dupa 2010.Noi aici discutam de incadrari nu de derogari la fostii incadrati. Oricum remarca ta este bine venita pentru o buna acuratete a informatiei.

_________________
“Sa nu te temi niciodata de umbre. Ele nu inseamna altceva decat ca prin apropiere straluceste o lumina.”
Ruth E. Renkel


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Concurs, statut, scolarizare
MesajScris: Sâm Apr 25, 2015 2:46 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2014 9:50 pm
Mesaje: 53
pro legality scrie:
ARP scrie:
Nu prea mi se pare irelevant faptul ca aprox 1000 politisti locari op si rutiera urmau sa fie eliberati din functie in cazul nemodificarii legii.


Este valabil celor ce provin din Politia "Comunitara", deci o derogare pentru cei angajati deja. Cei noi incadrati (dupa aparitia L155/2010) nu beneficiaza deoarece ei au termen 1 (un an)...deci irelevant, pentru ca modificarea nu-i ajuta pe cei incadrati dupa 2010.Noi aici discutam de incadrari nu de derogari la fostii incadrati. Oricum remarca ta este bine venita pentru o buna acuratete a informatiei.

Eu am inteles perfect unde bati. Insa cand am zis de aprox 1000 politisti locali ma refeream fix la fostii "comunitari" :) asta tot pt o acuratete a informatiei :D

_________________
Protejaza si deserveste.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron

[ Time : 0.041s | 15 Queries | GZIP : Off ]