Proiect sustinut de SINDICATUL NATIONAL AL POLITISTILOR LOCALI "SEMPER LEX"

Acum este Dum Oct 01, 2023 8:33 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
MesajScris: Vin Aug 30, 2013 5:58 pm 
Neconectat

Membru din: Lun Iul 01, 2013 7:05 pm
Mesaje: 3
Legea 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale Art. 95
Articolul 12 din Legea politiei locale nr. 155/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 488 din 15 iulie 2010, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 12
In cazul infractiunilor flagrante, personalul politiei locale procedeaza conform dispozitiilor art. 293 din Codul de procedura penala.” LEGE Nr. 135 din 1 iulie 2010 Constatarea infracţiunii flagrante
Art. 293. - (1) Este flagrantă infracţiunea descoperită în momentul săvârşirii sau imediat după săvârşire.
(2) Este de asemenea considerată flagrantă şi infracţiunea al cărei făptuitor, imediat după săvârşire, este urmărit de organele de ordine publică şi de siguranţă naţională, de persoana vătămată, de martorii oculari sau de strigătul public ori prezintă urme care justifică suspiciunea rezonabilă că ar fi săvârşit infracţiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infracţiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natură a-l presupune participant la infracţiune.
(3) In cazul infracţiunii flagrante organele de ordine publică şi siguranţă naţională întocmesc un proces-verbal, în care consemnează toate aspectele constatate şi activităţile desfăşurate, pe care îl înaintează de îndată procurorului.
(4) Plângerile şi cererile prezentate în scris, corpul delict, precum şi obiectele şi înscrisurile ridicate cu ocazia constatării infracţiunii sunt puse la dispoziţia procurorului.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Aug 30, 2013 6:01 pm 
Neconectat

Membru din: Lun Iul 01, 2013 7:05 pm
Mesaje: 3
deci fraţiilor atribuţii multe bani puţini


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Aug 30, 2013 7:10 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Aug 09, 2013 8:52 am
Mesaje: 22
Nu sunt mai multe atributii ci doar o clarificare a art. 12


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Aug 30, 2013 9:14 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Lun Iul 01, 2013 7:33 pm
Mesaje: 34
Localitate: brasov
este bine ca s-a clarificat si asta...


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Sâm Aug 31, 2013 1:29 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Mar Noi 27, 2012 1:08 pm
Mesaje: 137
Logic ca apare o diferenta de procedura de intocmire a procesului verbal...altfel nu-si avea rostul modificarea.In 155/2010 se spune:
Art. 12
In cazul infractiunilor flagrante, personalul politiei locale imobilizeaza faptuitorul, ia masuri pentru conservarea locului faptei, identifica martorii oculari, sesizeaza imediat organele competente si preda faptuitorul, pe baza de proces verbal, in vederea continuarii cercetarilor.

Deci aveai obligatia sa intocmesti un proces verbal de predare a faptuitorului si atat.In schimb acum trimite la constatarea infractiunii flagrante:
Art12/R
3) In cazul infracţiunii flagrante organele de ordine publică şi siguranţă naţională întocmesc un proces-verbal, în care consemnează toate aspectele constatate şi activităţile desfăşurate, pe care îl înaintează de îndată procurorului.
Este o mare diferenta intre pv. de ,,predare a faptuitorului" si pv. de ,,mentionare a tuturor aspectelor constatate si activitatile desfasurate."

_________________
“Sa nu te temi niciodata de umbre. Ele nu inseamna altceva decat ca prin apropiere straluceste o lumina.”
Ruth E. Renkel


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Sâm Aug 31, 2013 2:41 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Aug 09, 2013 8:52 am
Mesaje: 22
este adevarat, dar cum se facea constatarea infractiunii daca nu intocmeai si procesul verbal de constatare ? eram doar simpli martori ?
personal am facut prinderi in flagrant si cei de la cp m-au pus sa intocmesc si constatarea altfel pt ce-l duceam pe ala la ei .


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Dum Sep 01, 2013 3:59 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Mar Noi 27, 2012 1:08 pm
Mesaje: 137
Nu-l duceai la ei, asigurai camplul infractional, identificai martorii, bunurile rezultate, faptuitorul si "chemai organele competente" sa faca C.F.L.-ul, intocmeai pv.-ul de predare a faptuitorului.Prin faptul ca tu chemai la fata locului O.C.P. se considera ca ei fac constatarea infractiunii avand toate elementele necesare de la tine. Si acum dupa modificare procedezi la fel, nu misti nimic de la fata locului pana nu vin cei de la C.P., doar ca nu le mai dai lor elementele ca sa constate, ci ti le asumi prin pv.-ul de constatare, iar in baza acestuia se continua cercetarea.
Daca iti cereau sa faci tu constatarea... esti un caz fericit ! In general O.C.P. nu vedeau bine nici macar pv.de predare a faptuitorului, treceau in pv. ,,organele de politie"(generalist)
Nu vad o munca in plus, ci o recunoastere juridica a muncii politistului local ce a depistat infractiunea, faptuitorul. Dupa parerea mea era un haos total ca politistul local sa infaptuiasca prinderea flagranta iar altii sa faca constatarea infractiunii.

Un reper(model orientativ):
PROCES VERBAL DE CONSTATARE A INFRACTIUNII FLAGRANTE

Anul ……………., luna…………, ziua …………., în ……………,


Agent constatator, Martori Martori Partile prezente la Faptuitor, asistenti, oculari, fata locului, ………………… ……………. ………….. …………………… …………………..
………………………………………………….……,
…………………………….……………………….............
(gradul, numele si prenumele) (gradul, numele, prenumele)
…………………………………………………….… din…………………………….…………………………....
(gradul, numele si prenumele) (organul )
Astazi, data de mai sus, ora ….., am fost sesizati de catre …(numele, prenumele si celelalte
date de identificare ale persoanei care a sesizat) …cu privire la …( continutul pe scurt al faptei comise) … .

Ne-am deplasat la …….(se va mentiona locul unde s-a comis infractiunea) unde, în prezenta martorilor asistenti:
1) ……………, în vârsta de … ani, de profesie ………, loc de munca ……….., posesor al (carte
de identitate / buletin de identitate), seria …, nr. ……….., eliberat(a) de ……………., domiciliat în
………….., str. …………, nr. …, bloc …, scara …, etaj …, apart. …, judetul / sectorul ………… ,
2) ……………, în vârsta de … ani, de profesie ………, loc de munca ……….., posesor al (carte
de identitate / buletin de identitate), seria …, nr. ……….., eliberat(a) de ……………., domiciliat în
………….., str. …………, nr. …, bloc …, scara …, etaj …, apart. …, jud etul / sectorul …………, am constatat urmatoarele:
În momentul sosirii noastre, în …(se va mentiona locul unde se afla faptuitorul, în raport cu
punctele cardinale si reperele fixe din zona) … am vazut o persoana de sex ……, cu semnalmentele …, care …(va fi descrisa activitatea ilicita desfasurata de faptuitor si perceputa direct de organele de cercetare penala) … .
Fata de cele constatate am intervenit si, dupa ce ne-am legitimat, am procedat la identificarea
persoanei în cauza, stabilind ca se numeste: ………………, fiul lui ……….. si al …………..., nascut la data de ……………., în localitatea …………, judetul …………., posesor al (carte de identitate / buletin de identitate), seria …, nr. …., eliberat(a) de …………, domiciliat în ………., str. ……….., nr. …, bloc …, scara …, etaj …, apart. …, judetul / sectorul ……………...
Asupra acestuia s-au gasit urmatoarele bunuri, înscrisuri sau valori: …(natura si caracteristicile, înscrisurilor sau valorilor gasite la controlul persoanei) … .
De asemenea, am procedat la verificarea bagajelor apartinând numitului ……….. compuse din ………….si a mijlocului de transport folosit de acesta ………, ocazie cu care am descoperit urmatoarele:
…(obiectele, înscrisurile sau valorile descoperite)… .
Persoana vatamata a fost identificata în persoana numitului ……….., fiul lui ………. si al ………., nascut la data de …, în localitatea …, judetul …, posesor al (carte de identitate / buletin de dentitate), seria …, nr. …, eliberat(a) de …, domiciliat în ………, str. …, nr. …, bloc …, scara …, etaj …, apart. …, judetul/sectorul ………. .
Au fost identificati urmatorii martori oculari: …(numele, prenumele si toate celelalte date de identificare) … .
În continuare am procedat la efectuarea cercetarii la fata locului unde s-a savârsit fapta, rezultatul fiind dupa cum urmeaza: …(urmele si mijloacele materiale de proba se vor descrie dupa regulile cunoscute) … .
Fiind întrebat cu privire la motivul prezentei sale la locul faptei si activitatile pe care le desfasura în momentul sosirii organelor , precum si cu privire la provenienta bunurilor, înscrisurilor si valorilor gasite asupra sa, în bagajele si mijlocul de transport pe care îl foloseste, numitul ……….declara ca …(declaratia va fi consemnata la persoana a III-a singular) … .
Persoana vatamata ……….. declara ca …(din declaratie, consemnata tot la persoana a III-a
singular, va trebui sa rezulte si daca se constituie sau nu parte civila în proces) … .
Martorii oculari declara urmatoarele: …(se va consemna, pe scurt, tot la persoana a III-a singular, împrejurarile în care au luat cunostinta despre fapta, actiunile ori inactiunile faptuitorului si persoanei vatamate, reactia celor prezenti, …)… .
Bunurile, înscrisurile si valorile descoperite asupra numitului ……….., precum si urmele si mijloacele materiale de proba rele vate si fixate la fata locului se ridica de catre noi în vederea cercetarilor.
În afara acestora, de la numitul ………… si de la locul comiterii faptei nu s-au mai ridicat alte bunuri, înscrisuri sau valori.
Constatarea a început la ora … si s-a terminat la ora …, efectuându-se în urmatoarele conditii atmosferice si de vizibilitate … .
Martorii asistenti, martorii oculari si persoana vatamata nu au de facut observatii iar numitul …….. nu are de facut obiectii nici cu privire la modul în care a facut constatarea si nici cu privire la cele consemnate în procesul-verbal. (în caz ca exista, obiectiile sau observatiile vor fi consemnate integral).
Pentru care am încheiat prezentul proces-verbal, într-un singur exemplar.
Agent constatator, Martori Martori Partile prezente la Faptuitor,
asistenti, oculari, fata locului,

_________________
“Sa nu te temi niciodata de umbre. Ele nu inseamna altceva decat ca prin apropiere straluceste o lumina.”
Ruth E. Renkel


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Dum Sep 01, 2013 10:50 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Aug 09, 2013 8:52 am
Mesaje: 22
Eu am dus infractori direct la CP atunci cand am avut ocazia cu marfa furata si gasita asupra lor intocmind si pv de constatare. Este foarte adevarat ca la intocmirea lui am fost ajutat de catre colegii de la cp.
La cursurile pe care le-am absolvit la MAI la orele de penal se preda intocmirea procesului verbal de constatare a infractiunii flagrante inca din anul 2011, cand am fost eu la curs.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Lun Sep 30, 2013 6:28 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Sâm Iul 06, 2013 8:51 pm
Mesaje: 48
LEGE Nr. 135 din 1 iulie 2010 Constatarea infracţiunii flagrante
De amintit ca aceasta modificare se aplica din ianuarie 2014...


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron

[ Time : 0.042s | 15 Queries | GZIP : Off ]